Vem har rätt, Liza Marklund eller Paulo Coelho?

24 januari, 2008

Inför publiken på konferensen Digital Life Design i München så förklarade den framgångsrike författaren Paulo Coelho hur han, genom att själv bland annat se till att sprida sina böcker på fildelningsnätverk, lyckats mångdubbla sin försäljning av böcker.

Hur förklarar Liza Marklund det när hon förra veckan, med sin frontalkrock till debattlinlägg, nedvärderade sina kollegor i kulturbranchen?

Paulo Coelho startade till och med en egen alternativblogg, Pirate Coelho, för att underlätta för sina läsare och nå ut till nya. Uppenbarligen framgångsrikt.

För att parafrasera Marklund själv så är hon väl bara en obetydlig författare som inte vet bättre…

(via)

Uppdaterat 27 jan: Tydligen var inte Liza Marklunds förra dråpa tillräcklig för att framställa henne som aningslös och borttappad i teknik- och juridikfrågan. Idag kommer hon med del två i sin artikelserie om hur hon försöker göra sig av med sin framtida läsekrets: ”Skapa själva, lata parasiter”. Hon har uppenbara problem med att skilja på kommersiell och ideel upphovsrätt och att äganderätten inte har det minsta med saken att göra – en nedladdad kopia är varken en förlorad intäkt eller något som hindrar upphovsmannens förfogande av sitt verk eller att någon tar åt sig äran för produkten. Rick Falkvinge har en bra sammanfattning.

Det vore onekligen intressant att höra hur Marklund förklarar det faktum att fria versioner av kommersiella produkter klarar att konkurrera och hur både okända skapare såväl som kända dito (som Coelho ovan) klarar sig med bravur när det gäller att leva på sitt skapande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: