Nattsvart mörker eller mirakel den sjuttonde?

10 juni, 2008

Ja, det kan väl inte undgått något att FRA-lagen, eller mer specifikt Proposition 2006/07:63 En anpassad försvarunderrättelseverksamhet (pdf), ska upp för behandling i riksdagen den 17 juni.

Jag har ännu inte själv e-postat några riksdagsledamöter, då det parti jag röstade på i förra valet är ett av dem som tänker trycka på nejknapparna, men också för att jag inte känt att jag kunnat formulera ett brev utan att blodkärl i hjärnan erupterar. Inatt ska det däremot göras, mitt samvete kommer inte tåla att jag inte försökt göra mitt yttersta för att göra en skillnad. Jag var med vid manifestationen 31 maj, men det var lite löjligt att inte Piratpartiet lyckades frambringa en större skara av sina egna medlemmar.

Redan nu har skärmkilometer av yppersta kvalitet, med argument mot införandet av en generell massavlyssning, skrivits och jag känner själv att jag inte har så mycket att tillägga. Man kan givetvis gå in i detaljer och peka på fall där det kan komma att missbrukas, men för egen del kokar det ner till en enda punkt – mitt privatliv är mitt eget att förfoga över. Så länge jag inte är brottsmisstänkt så finns ingen som helst anledning att kontrollera vad jag håller på med eller med vem/vilka jag kommunicerar med och om vad. The Eternal Value of Privacy i Wired av Bruce Schneier rekommenderas.

Att Sveriges bedrövliga förflutna, vad gäller olaglig övervakning och registrering av medborgarna, inte gör att politiker, och de som förespråkar övervakningssystem som de som föreslås, inser hur naivt det är att tro att lagar och regleringar helt plötsligt kommer att följas och att ingen information eller överskottsdito missbrukas eller hamnar i fel händer, är faktiskt rent av förvånansvärt. Tysk underrättelsetjänst har lagar och regleringar att följa, men ändå missbrukar de dessa befogenheter å det grövsta. Deutsche Telekoms högsta ledning ville leta efter läckor i sin organisation, och sitter man på de flesta tyskars telefonlistor så är givetvis frestelsen för stor för att inte avstå från att leta igenom hundratusentals telefonsamtal för att hitta de som passar in i mönstret.

Annonser

6 svar to “Nattsvart mörker eller mirakel den sjuttonde?”


 1. Drog lite folk?

  Såg du de fem ungdomsförbundens demonstration den 9 juni? Fem av den sju riksdagspartiernas ungdomsförbund som hade en gemensam manifestation. De hade en bråkdel av Medborgarplatsens deltagande, det var bara runt 50 personer. Dessutom var runt en femtedel av dem pirater — de fem ungdomsförbunden för riksdagspartierna drog alltså 8 personer vardera.

  I ljuset av det tycker jag inte vi pissade så himla illa. Det är en svår fråga, och problemet är att folk inte känner till den.

  Men vi jobbar på det. Hårt.

 2. lambda Says:

  Jag trodde faktiskt att det skulle locka bra mycket fler, och särskilt såna som inte är delaktiga i piratpartiet annars, som jag. Ungdomsförbundens manifestation fick jag själv reda på samma förmiddag, och det kanske är anledning till att den inte hann få bättre uppslutning.

  Jag tror också att många helt felaktigt associerar Piratpartiet med att ni vill avskaffa upphovsrätten och att ni aktivt stödjer The Pirate Bays verksamhet specifikt (och inte principerna i ett större och vidare perspektiv) – det är nog en image som måste arbetas bort med ökad information.

  Integritets- och immaterialrättsfrågorna är en förträfflig nisch att slå sig in i i debatten med och kommer nog ge en röst på er i EU-valet från min sida.


 3. Jag skulle vilja kommentera det du skriver mer utförligt, men håller med om allt rakt av, så det finns inte så mycket att lägga till.

  Mer än att jag är glad över din röst. 🙂

  Rick


 4. […] Olofssons Teknikblogg, Hax #8, Beta Alfa #3, Poet OnTheRun, Magnus Andersson, Johan Ingerö igen, lambda ship-state, En kitesurfares dagbok, Enligt Min Humla, Sagor från livbåten, Bloggen Bent igen, Alter Ego […]


 5. […] Olofssons Teknikblogg, Hax #8, Beta Alfa #3, Poet OnTheRun, Magnus Andersson, Johan Ingerö igen, lambda ship-state, En kitesurfares dagbok, Enligt Min Humla, Sagor från livbåten, Bloggen Bent igen, Alter Ego […]


 6. […] juni, 2008 I eftermiddags kom så e-brevet iväg – det jag haft sjudande i skallen i flera dagar, men inte lyckats materialisera i skrift förrän nu. Ett 1292 ord, 8745 tecken långt e-brev till […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: