Förvånansvärt många som inte hängt med i debatten

27 juni, 2008

Idag presenterades en SIFO-undersökning där 47 procent av de tusen tillfrågade sade sig vara emot FRA-lagen. 36 procent sade sig vara för när frågan ”I förra veckan fattade riksdagen beslut om en ny lag – den så kallade FRA-lagen – som bland annat ger Försvarets radioanstalt rätt att avlyssna data- och teletrafik som passerar Sveriges gränser. Är du för eller emot FRA-lagen?” ställdes.

För gemene person, som varken är insatt i hur internet fungerar, som inte deltar i debatten som främst förts på sagda nätverk och som kanske inte ens orkar bry sig om nyheter längre än till nöjesskvallret i Aftonbladet, så är det en tillräckligt abstrakt lag som vid en första anblick låter hur bra som helst. Eller som Lena Mellin kommenterar det: ”Men svenska folkets tilltro till sina auktoriteter är, om inte obruten, så i alla fall stark. […] den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta. Skurkarna ska ha vad skurkarna tål.” Och som argumenten kring fula fiskar och fiskekrokar förts, är det klart att folk utan närmare eftertanke tycker att det är bra om ett par terrorister fastnar i näten. Fast det är klart, en välinformerad och insatt allmänhet ses ju som ett hot snarare än en tillgång.

Som debatten förts från förespråkarna har de fått det att låta som att det är undantagsvis som svenska internetanvändares kommunikationer passerar gränsen. Sanningen är förstås att det snarare är raka motsatsen. På samma sätt hade en överväldigande majoritet varit starkt emot att en statlig myndighet skannar in alla postburna brev och korrespondenser i jakten på mönster och sökord. Att annars respektabla riksdagsledamöter fortsätter att försöka intala folk att det skulle handla om att skydda svensk trupp utomlands visar tydligt att det är större fråga än så – att det i slutändan ger staten ett verktyg som jag inte tror folk kan inbilla sig hur det kommer att användas i framtiden. Inte heller finns det något som tyder på att signalspaningen faktiskt är ett effektivt verktyg. Ungefär som att 500 000 övervakningskameror i London inte gjort den till världens säkraste stad.

3 svar to “Förvånansvärt många som inte hängt med i debatten”

  1. Lupus Says:

    ”I förra veckan fattade riksdagen beslut om en ny lag – den så kallade FRA-lagen – som bland annat ger Försvarets radioanstalt rätt att avlyssna data- och teletrafik som passerar Sveriges gränser. Är du för eller emot FRA-lagen?”

    För: 36%
    Emot: 47%
    Tveksam, vet ej: 17%

    Jag tror att den höga andelen ”för” beror en hel del på det relativt abstrakta uttrycket ”data- och teletrafik som passerar Sveriges gränser”.

    Undrar hur många som hade svarat ”emot” om frågan hade formulerats så här istället: I förra veckan fattade riksdagen beslut om en ny lag – den så kallade FRA-lagen – som bland annat ger Försvarets radioanstalt rätt att utan brottsmisstanke avlyssna alla dina utrikessamtal, läsa all din e-post du skickar utomlands, undersöka innehållet i alla de internetsidor utanför riket du besöker, och om du chattar med någon utomlands läsa vad du skriver?

    Kanske också tillägget: ”bland annat för att skydda våra tjejer och killar i Afghanistan” och även ”för att FRA ska få mer information som är värdefull vid förhandlingar med andra säkerhets- och underrättelsetjänster, exempelvis CIA”.

  2. lambda Says:

    Märk väl att det inte behöver röra sig om e-post som skickas utomlands. Det visade sig ju att flera tidningsredaktioner hade mejlhanteringen i utlandet, och ett mejl till riksdagen vandrade runt i världen innan det kom rätt.

    Samma sak med webbsidor – en svenskspråkig webbsida är inte garanterat hostad hos ett svenskt webbhotell och du vet inte vilken väg en traceroute tar.

    Chatt går garanterat utanför rikets gränser, eftersom de flesta (om inte alla populära) tjänsterna är baserade i utlandet.

    Om detta vore klart för de 36 procenten som stöder lagen, så tror jag att den siffran minskat med åtminstone hälften.


  3. […] & POLITIK, Klocklös i Tiden – Freudianska fel… #3, Syrrans Granne #4, Basic personligt #3, lambda ship-state, Pasteys Plats, Bloggen Bent, annarkia, Hultins tankegång, Kommunisternas blogg, Enligt Min Humla, […]


Lämna en kommentar